НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

32. ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО РИЛСКИТЕ ЕЗЕРА

  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ЕКСКУРЗИЯ С УЧИТЕЛЯ ДО РИЛСКИТЕ ЕЗЕРА


При екскурзия не трябва да се бърза, да се върви полека и всичко да се наблюдава. Във всичко човек трябва да вижда доброто. Спорът между хората става все за материални неща.

Трябва да обичате хората не за удоволствие, а да ги освободите от най-големите им неволи (да ги избавите и да им помогнете). В Любовта няма осъждане и тя не причинява на никому зло. Светът ще се оправи най-лесно, ако хората се отнасят с любов един към друг и работят всичко с любов. Като обичате някого, стойте по-настрана, защото може да ви изгори. Никога не му говорете за любовта си.

Да обичаш, това значи да работиш. Красиво е да бъдете естествени. Любовта разхубавява човека. Истинската Любов никога не изчезва, не ограничава и не изисква. Бог обича човека чрез хората. Може да обичате един човек само, ако го познавате. Колкото и малка да е ролята ви в живота, бъдете доволни и я изиграйте както трябва.

При екскурзия щом се изпотите, преоблечете се и пийте гореща вода. Планината, гимнастическите упражнения, музиката действуват лечебно върху нервната система.

Да не се пие студена вода — капилярните съдове се свиват и с това се нарушава кръвообращението. Интуицията показва на човека как да се справи с мъчнотиите си, той чувствува това, което може да му се случи, добро или лошо. Човек не трябва да прави грехове, защото те са най-голямата тежест за него. Правдата е като изгряващото слънце, което идва да даде всекиму това, което му трябва. Правдата учи човека да постъпва добре — в живота има доста трудни задачи за разрешение, уроци, които човек трябва да научи. Природата е винаги справедлива, тя дава това, което заслужаваш и никога няма да те онеправдае. Хубаво написана книга е живота, но не всички я четат еднакво.

Хора, които схващат нещата по-дълбоко, очите им се сближават, а онези, които схващат повече впечатления, но повърхностно, очите им са отдалечени. Колкото ушите са по-далеч от корена на носа, толкова човек е по-напреднал и развит! Чертите на лицето може да не са красиви, но щом са подвижни, то става красиво. Изкуството у човека е удължило средния пръст; благородството — показалеца; търговията — малкия; палецът — Божественото. Мъглата на планината е приятна и много магнетична. Ако ние вярваме в Бога, който живее в хората, тогава те ще вършат Неговата воля и постепенно ще се пробудят.
Идва сега една нова вълна, която ще измени умовете на хората. Царството Божие ще дойде оттам, откъдето не очаквате. У славяните е много развито религиозното чувство. От всички народи трябва да се образува една нова раса и сега всички работят за да се създаде нов тип хора. Ще се вземат хубавите качества от всичките народи, които са изработени от хиляди години у тях. Децата трябва от малки да се учат да прислужват, за да се развият разните способности у тях. Човек не трябва да говори много, защото при многото говорене, грехът е неизбежен. Трябва човек да говори малко и което е Божествено. Всяка сутрин като изгрява слънцето, трябва да станете рано. Да посрещнете първия лъч на Любовта и ако 10 пъти в годината го хванете, това е щастие. Но трябва съзнанието ви да е будно и да не се отвлича вниманието ви. (Окръжаващата ви среда трябва да е приятна за това. При изгрев слънце трябва да имате напълно съсредоточение на вниманието (съзнанието) и да мислите за Любовта на Бога и ангелите към вас.)

Да мислите, да чувствувате и да преживеете, че изгрева на Слънцето е израз на тяхната любов към вас, а сърцето и душата ви да бъдат пълни с благодарност към тях.

Когато правите слънчеви бани, вниманието ви (съзнанието) трябва да бъде съсредоточено и да не мислите за странични неща и често да си изговаряте следната формула: "Господи, благодарим Ти за Свещената енергия на Божествения живот, който ни изпращаш заедно със слънчевите лъчи. Живо чувствувам как той прониква във всичките ми органи и навсякъде внася сила, живот и здраве. Той е израз на Твоята любов към нас. Благодарим Ти!"


  Разговори с Учителя - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ